Svenskaمطالب ویژه

Tyst! Regnbågar skriker inte

En debatt om HBTQ-rättigheter i Iran och Islam

Medan i utvecklade samhällen görs försök att ge fler rättigheter och avlägsna hinder och diskriminering av HBTQ, men i utvecklande och mer traditionella samhällen, såsom Iran, måste de fortfarande dölja sin sexuella identitet och relation. Men med spridningen av Internet och global by, oavsett frågan om politiska gränser, blir människor närmare varandra och detta tabu bryts och verkar bli alltmer accepterat bland folket; Frågan är naturligtvis annorlunda på makronivå, och politiker i dessa länder, som Iran, som ibland hävdar att de har utsetts av Gud och religiöst driver landet, står emot denna fråga. Det är skamligt att i dessa traditionella patriarkala samhällen används sådana tendenser som en förolämpning för att namnge varandra.

Det diskuteras inte mycket om HBTQ i Irans lagar. Inom civilrätt, under underavsnittet av arvsregler, finns det hänvisningar till dem som indikerar hur deras andel av arvet bestäms. Enligt artikel 939 i denna lag, “… om arvtagaren är hermafrodit och tillhör en grupp arvtagare som är sådana att män tar dubbelt så mycket av kvinnorna, bestäms hans del av arvet enligt följande: Om indikationerna på maskulinitet är större, han tar delen av en pojke i sin examen; och om indikationerna på kvinnlighet är större, tar hermafroditen delen av en tjej av den grad; och om varken den maskulina eller den feminina indikationen är övervägande, kommer hermafroditen att ta hälften av summan av delarna av en pojke och en tjej i hans grad. ”Även om detta bara är för hermafroditer är statusen inte klar för andra HBTQ, och andelen arv bör vara uppenbar baserat på kön de föddes med.

Familjelagen i artikel 4 (18) könsfördelning nämns och anser att familjen domstolar är behöriga att pröva. Naturligtvis måste det i domstolsbeslutet också vara tillåtet att ansöka om ändringar i identitetskorten, annars måste personen gå till domstol igen efter könsfördelningen.

Det som nämns ovan handlar bara om hermafroditer. Men det finns inget omnämnande av homosexuella i iransk civilrätt. I straffrätten är situationen dock annorlunda. Artiklarna 233 till 241 i den islamiska strafflagen behandlar frågan om homosexualitet. Enligt artikel 234, ”hadd[1] (bestraffning) för livat[2] ska vara dödsstraff för den aktiva parten om han har begått livat genom att använda våld, tvång eller i fall där han uppfyller villkoren för ihsan[3]; i annat fall ska han dömas till hundra slag. Hadd-straffet för den passiva parten, i alla fall (oavsett om han uppfyller villkoren för ihsan eller inte), ska vara dödsstraff.

Anmärkning 1 – Om det aktiva partiet är ett icke-muslimskt och det passiva partiet är en muslim, ska straffet för det aktiva partiet vara dödsstraff.” Således döms den passiva mannen till döden, medan den aktiva mannen döms till hundra ögonfransar och om han är gift eller haft sex utan den andra partens samtycke döms gärningsmannen också till döden. När det gäller en lesbisk är straffet hundra fransar. I enlighet med artikel 136 i denna lag kommer dock dödsstraffet att utfärdas i fall av ett ”brott” i fjärde instansen.

Rötterna till dessa avgöranden ligger i islam och koranen, och av denna anledning kallas flörten av homosexuella män ”Livat”, vilket nämns i Koranen angående folket i Lot. Genom att tro på det folks straff tror de på nödvändigheten av avrättningen. Frågan om könsfördelning, även om det görs i Iran, finns det dock allvarliga motståndare som, med hänvisning till vers 119 i Surah Nisa, anser att denna operation är ”inblandning i skapandet av Allah” och är förbjuden.

I islamiska rättsvetenskapliga källor (Fiqh) nämns neutrala människors födelse enligt följande: ”Vid äktenskapet måste äktenskapet avslutas under dagen och verkställas på natten. Det är upp till mannen att lägga sin högra hand på kvinnans panna under samlag och att nämna namnen på den Allsmäktige Allah. Om han inte gör det kommer Djävulen att vara närvarande i rummet och samtidigt tränger han in i slidan och barnet som härrör från detta samlag blir hermafrodit. ” (Se Sharh al-Lama’ah al-Damashqiyyah; Shahid Thani; Kitab al-Nikah). Att sluta äktenskap innebär att läsa äktenskapets predikan och att acceptera paret och att genomföra det betyder att ha samlag. Naturligtvis nämns det inte heller homosexuella här. Intressant är att å ena sidan nämns domen om homosexualitet från hundra slag till döds, men å andra sidan är sexuellt umgänge med en slav (manlig sexslav) tillåten.

Slutligen bör det noteras att förekomsten av villkor för könsfördelningskirurgi inte innebär att ha samhällets rättigheter och acceptans, och de kan avvisas av sin familj efter operationen i “ära och värdighet”. Frågan är värre för homosexuella och för en månad sedan i det senaste medieprovet Alireza Fazeli Monfared, en 20-årig man från Ahvaz som lyckades få ett undantag från militärtjänsten på grund av sin sexuella identitet, efter att ha fått ett undantagskort och hans familjs kunskap om detta ämne dödades av hans bröder och kusiner och halshöggs.

Tillägnad Alireza Fazeli Monfared, hans oskyldiga förlorade ungdom

Houshmand Rahimi (f.d. advokat i Iran) – 16 juni 2580

[1] Religiöst straff, straffet anges i Koranen eller islamisk rättspraxis

[2] Två mäns sex

[3] Ihsan betyder att vara gift och ha möjlighet att ha sex med sin make

نمایش بیشتر

کیارش هوشمند

وکیل پایه یک دادگستری و استاد دانشگاه، دانش آموخته دانشگاه تهران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن