Svenskaمطالب ویژه

Demokrati, den vänsterliberala vingens modell

Sverige åtnjuter demokrati och anses i detta avseende vara ett av de mest demokratiska länderna i världen. Dock är demokrati inte alltid vad den verkar vara och vad människor antar, och det finns till och med diktatorer som kallar sig populära och förlitar sig på folkets röster som sin legitimitet. Exempel i detta avseende är många, och Sverige är inget undantag. Man kan fortfarande minnas att medan ambassadörer från länder som Iran och Ryssland var inbjudna till Nobelfesten, var Jimmie Åkesson, ledaren för landets näst största parti, inte inbjuden. Trots att 25% av väljarna röstade på Sverigedemokraterna under det senaste valet, började vänster-liberala partier från första stund att attackera Sverigedemokraterna.

Under de senaste dagarna har TV4 sänt ett program vid namn “Kalla Fakta”, där det framkommit att Sverigedemokraterna använder sig av en så kallad trollfabrik. I detta program undviker de dock att ge en definition av vad en trollfabrik är, och därför skulle jag här vilja börja med att ge en sådan definition. Nationalencyklopedin anger att en trollfabrik är en ”verksamhet med syfte att påverka samhällsdebatten genom spridande av desinformation på internet och i sociala medier[1].” Definitionen ger tydliga kännetecken för en trollfabrik, och bland dem bör den vara organiserad och manipulera sanningen för att påverka människors åsikter. Så, frågan uppstår här, vem ljuger mest, Sverigedemokraterna eller Sverigedemokraternas opposition? De som har haft makten i åratal och lett landet till det nuvarande kaoset, anklagar nu Sverigedemokraterna för att vidta åtgärder mot deras misslyckanden.

För att sammanfatta, från de allra första dagarna efter valet, kritiserade den vänsterliberala falangen i Sverige Sverigedemokraternas närvaro och utnyttjade varje tillfälle att anklaga dem. För ett enda ögonblick tvekade de inte att tänka på att Sverigedemokraterna har mer än en fjärdedel av väljarnas röster, vilket representerar en tendens i samhället som inte är nöjd med deras politiska åsikter och vad de har åstadkommit. Även i Sveriges Radio P1:s program på fredagen nämnde kommentatorn[2] att huvudorsaken är att Sverigedemokraterna är mycket aktiva på sociala medier och att de lockar fler och fler människor på grund av sina åsikter i minut 2 av programmet. Detta är demokratin från den vänsterliberala falangen: Om folk röstar på dem, är de kloka människor, annars förtjänar de inte att bli respekterade. Med tanke på publiceringen av en sådan rapport och skapandet av program om den samt EU-valet som snart kommer att äga rum, är frågan vem som har en trollfabrik för att manipulera allmänna åsikter, Sverigedemokraterna eller den vänster-liberala sidan?

[1] https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/trollfabrik

[2] https://sverigesradio.se/artikel/kritik-inom-tidosamarbetet-efter-kalla-faktas-granskning

نمایش بیشتر

کیارش هوشمند

وکیل پایه یک دادگستری و استاد دانشگاه، دانش آموخته دانشگاه تهران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن