Svenskaمطالب ویژه

Vad händer i Presidentvalen i den Islamiska republiken

Mindre än två veckor är kvar till den islamiska republikens presidentval. Regimen kämpar idag mer än någonsin i frågan om folkets legitimitet och deltagande i denna show. Tidigare i artikeln “Den Islamiska republiken, Legitimitetskris, presidentval” skrev jag om de juridiska frågorna och detaljerad godkännande av tillsynen. Vad vi kommer att ta upp i den här artikeln är regimen som använder sig av taktik för att locka folk till valet.

. houshmand.se I.R. Presidents SPA

Först fick presidentkroppen makten i Iran efter att Ali Khamenei utsågs till högsta ledare och i de konstitutionella ändringarna 1989, med avskaffandet av “premiärministern”. Före det hade presidenten bara en symbolisk roll i landet som saknade någon makt, vilket är roten till Ali Khameneis och Mir Hossein Mousavi (högsta ledarens kusin och hans premiärminister under hans presidentskap) konflikter. Under de senaste 43 åren flydde den första av de sju presidenterna Iran till Frankrike (Abul-Hassan Bani Sadr), den andra mördades av den islamiska republikens tankesmedja och hävdade att MEK hade genomfört en bombning i början ministerkontoret och de fjärde och femte (Rafsanjani och Ahmadinejad) kastades ut efter mandatperiodens slut. Under tiden är bara den tredje presidenten, dvs. Ali Khamenei, den som har en ljus framtid efter presidentskapet och blev den högsta ledaren med ansträngningar från den fjärde presidenten.

Ashtari-Araki SPA houshmand.se
Hossein Ashtari & Mohsen Araki

För det andra hävdade Sadegh Larijani, som en gång ryktades att han skulle efterträda Ali Khamenei, i sitt Twitter-konto, efter att Vårdnadsfullmäktige försökt få ut presidentkandidaterna och avlägsna framstående regimfigurer som hade haft makten i många år att diskvalifikationerna kom från underrättelsetjänstemän i IRGC, och Ali Khamenei dök senare upp på TV för att kritisera diskvalificeringsprocessen. Det är som om han inte deltog i utnämningen av dessa människor och inte har någon kontroll över dem. Bland de diskvalificerade är Ali Larijani, som ligger nära Khamenei, och hans bror Sadegh Larijani, som utsågs till chef för rättsväsendet på direkt order av Khamenei. Ali Motahari, son till Morteza Motahari, en av Islamiska republikens teoretiker, som mördades av Forqan-gruppen i början av revolutionen, och mannen till Larijanis syster har också diskvalificerats. I själva verket var Ali Khameneis drag ett offentligt skrik om att han är maktlös i praktiken, men Vårdnadsfullmäktige-talesman Abbas Ali Kadkhodai meddelade omedelbart att hans kommentarer var ett kapitel och att Vårdnadsfullmäktige skulle lyssna till högsta ledarens kommentarer. En av de tankeväckande meningarna var: “Diskvalificering av kandidater betyder inte att de är diskvalificerade”!

För det tredje är regimen för närvarande mycket ovillig att bevilja ledighet till politiska och säkerhetsfångar, även om närvaron av chefen för rättsväsendet, Ebrahim Reisi, som en av presidentkandidaterna inte är ineffektiv, eftersom det gör att fångars ledighet är villkorad av deras deltagande och deras familjer. Deras röster i valet kan öka antalet väljare. Å andra sidan varnade befälhavaren för polisstyrkan, Hossein Ashtari, som själv utses direkt av den högsta ledaren, att aktivister i sociala medier måste bjuda in människor till valet och inte bojkotta det, med tanke på den utbredda “röstlösa” kampanjen. De som insisterar på att bojkotta valet “agerar mot nationell säkerhet och kommer att åtalas”, säger Ashtari. Mohsen Araki, en medlem av församlingen av experter, kallade presidenten “den högsta ledarens verkställande arm” och sa att meningen med valet är att “människor förklarar att vi är lydiga mot detta system och den högsta ledarens styre.”

För det fjärde, hålla valdebatter där kandidater attackerar och kritiserar varandra som om ingen av dem någonsin hade haft ansvaret. Till exempel är Ebrahim Reisi en sådan kritiker av upprättandet av rättvisa i ett samhälle att han verkar ha glömt att han har innehaft ämbetet och makten i rättsväsendet sedan 16 års ålder, eller så är han en sådan kritiker av “landgrepp” som om någon annan i Mashhad och hela Iran har beslagtagit länder i Astan Quds Razavis namn (institutionen för att hantera graven för den åttonde shiiten). Hemmati, nuvarande chef för Centralbanken, är också så kritisk mot regimens banksystem att vi tvivlar på hans roll i IR-centralbanken. Mer intressant säger Ibrahim Reisi att han kom till ordförandeskapet för att bekämpa korruption, medan vem inte vet att denna konfrontation är med rättsväsendet, inte den verkställande.

Sammanfattningsvis försöker Islamiska republiken, som är som en person med cancer och nu inte finns något botemedel mot den, att övertyga människor att delta i utställningsvalet så att de på den internationella arenan kan göra anspråk på legitimitet genom att hänvisa till antalet deltagare och kan överleva genom att dra nytta av europeiska länder. I vilket fall som helst, när absolut makt är i händerna på regimens högsta ledare enligt princip 110 i konstitutionen, är val meningslöst, som Mesbah Yazdi, en av regimens teoretiker, upprepade gånger har sagt: “I islam har folkets val ingen roll och vi har Allahs representant (dvs. Khamenei) eller till och med Khomeini har sagt i ett tal att “om folkets val för med sig fara mot islam”, bör han och deras vilja ignoreras och deras val bör ogiltigförklaras”!

 

Houshmand Rahimi (f.d. advokat i Iran) 2021-06-05

نمایش بیشتر

کیارش هوشمند

وکیل پایه یک دادگستری و استاد دانشگاه، دانش آموخته دانشگاه تهران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن