Svenskaمطالب ویژهمقاله

Den Islamiska republiken har tagit två svenskar som gisslan

Enligt nyhetsbyråerna i Islamiska republiken har två svenskar gripits och ställts inför rätta i Iran för smuggling av narkotika. Samtidigt prövas en iranier här i Stockholm på grund av brott mot de mänskliga rättigheterna, framför allt samarbete i en massaker som hände på 1980 -talet[1].

Stephen Kevin Gilbert och Simon Kasper Brown greps i början av 2020 på flygplatsen IKIA[2] i Teheran när de ville lämna landet. Enligt nyhetsbyrån Mizan[3] anklagas Stephen för att ”försöka exportera 9,8kg opiumharts” och Simon anklagas för att ha burit 21000 tramadol, smärtstillande tabletter. Myndigheterna i Iran hävdar att de greps i en polisutredning av en “internationell narkotikasmugglingsgrupp”. Domstolen som deras ärende skickas till är den 15:e kammaren i Teherans revolutionära domstol, ledd av Abolghasem Salavati[4].

Abolqasem Salavati - Domare
Abolqasem Salavati – Domare

Abolghasem Salavati är en av de personer som har placerats under EU -rådets[5] samt amerikanska finansministeriets[6] sanktioner. Som chef för den revolutionära domstolen i Teheran ansvarar han för de flesta av de så kallade “showprocesserna”. Han är en oförskämd, kränkande person och försöker förstöra självförtroendet hos den anklagade. Författaren till dessa rader har fått omkring 15 fall prövade i hans kammare. Domar baseras på Salvatis godtyckliga omdöme och han tvekar inte att döma till dödsdom.

Det finns inga detaljer om tiden mellan gripandet av Gilbert och Brown och rättegången. Med tanke på att IKIA kontrolleras av IRGC[7] måste de ha gripits av IRGC:s underrättelsetjänst och överförts till något av deras häkten[8], troligen Hedayat-häktet[9]. Rapporter från personer som hållits i dessa häkten vittnar om den isolering och psykiska tortyr som politiska fångar utsätt för, för att tvinga fram falska erkännanden om droghandel och narkotikasmuggling, så att ingen kritik mot islamiska republiken kan läggas fram.

Hamid Noury, f.d. åklargarbiträde och medlem i dödskommittén under 1980-talet greps på Arlanda den 9 november 2019, dvs. bara 2 månader innan de två svenskarna greps. Han anklagas för krigsbrott, brott mot mänskligheten och samarbete för att tortera fångar i fängelset Gohardasht. Den islamiska republiken har, sedan den kom till makten i slutet av 1979, många gånger tagit gisslan och försökt utpressa västländerna för att vinna vad den önskar. En välkänd händelse är när man -79 höll 66 amerikanska diplomater gisslan i 444 dagar[10].

I enlighet med artiklarna 3 och 4 i Irans islamiska strafflag, gäller “iransk strafflag för alla personer som begår brott inom territoriet för land, hav och luft suveränitet i Islamiska republiken Iran”, och därmed har den islamiska republiken rättspraxis i målet. Men vid gripandet av de två svenskarna begick islamiska republiken ett brott mot olaglig internering, enligt artikel 189 i islamisk straffprocesslag, då de kvarhölls i häktning mer än 24 timmar utan åklagares godkännande. Det är mycket troligt att de under tiden i häktet utsatts för tortyr och isolering, något som internationella överenskommelser, liksom artikel 169 i islamisk strafflag, förbjuder.

Det är oklart vilket straff de två svenskarna kommer att dömas till men påföljden kan bli livstids fängelse eller dödsdom. Enligt internationella överenskommelser (UDHR, ICCPR, EU) har varje individ som anklagas för brott rätt till en rättvis och offentlig rättegång inför en oavhängig och opartisk domstol, något som även står i islamisk straffprocesslag. En grundläggande rättighet är att den tilltalade ska få välja försvarsadvokat men denna rättighet har kränkts för de två svenskarna. De har endast fått välja advokat från en lista som utfärdats av chefen för rättsväsendet då man i revolutionsdomstolen använt sig av artikel 48 i islamisk straffprocesslag, en artikel som ska tillämpas för den som anklagas för politiska brott, brott som hotar den nationella säkerheten.

Shahram Gorji som nu är de två svenskarnas ombud är inte advokat utan en jurist vars licens utfärdas av rättsväsendet vilket innebär att han inte kan vara opartisk i försvaret av sin klient. I en intervju med IRIB[11] om detta fall gör Gorji uttalanden som snarast styrker att hans klienter begått brott och likt en åklagare begär han straff!

Ahmad Masoumifar, den islamiska republikens ambassadör i Sverige twittrade den 30 juli 2021, med anledning av gripandet av Hamid Noury: “I dag fick jag veta att en #iranier blev misshandlad av #Sverige och häktades på dagen för Eid Al-Ghadir. Jag begärde ett omedelbart besök för att se till hans hälsa. Jag kommer inte att tolerera respektlöshet och kränkning av iranska medborgares rättigheter. Jag kommer att följa upp saken tills gärningsmännen har identifierats och straffats”. Den 21 augusti 2021,samtidigt som nyheterna uppgav att Hamid Nourys rättegång skulle börja, twittrade han igen: “Efter 20 dagars uppföljning lyckades jag möta en iransk medborgare i fängelse. Bevis på våld och kränkningar av följande konventioner finns: Bekämpning av tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (1984) artiklarna 12, 1 och 16, medborgerliga och politiska rättigheter (1966) artiklarna 10, 9, 7 och 14 och Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (1950) artiklarna 5, 3 och 7. Klagomål från advokater till rättsväsendet. I en promemoria till UD och justitieministeriet efterlyste jag en oberoende undersökning av kränkningar av fångars rättigheter, hinder för läkarundersökning, skändning av tro och fysisk och psykisk tortyr av iranska medborgare”.

Sammanfattningsvis antas det att fallet med de två svenskarna bara är en falsk anklagelse för att sätta press på Sverige att byta dem mot Hamid Noury. Som nämnts ovan står de inför dödsdom eller i bästa fall livstids fängelse (vilket är osannolikt med tanke på att de prövas för organiserad brottslighet). Regimen i den islamiska republiken har återigen bevisat att de inte varken respekterar internationella eller nationella lagar. Rättegången inleddes medan islamiska republikens medier sände ett par dokumentärer där de förödmjukade Sverige, rapporterade om olämpliga fängelser och orättvisa utfrågningar, med andra ord riktade en propaganda mot Sverige, medan den socialdemokratiska regeringen och dess utrikesminister inte reagerade. Sveriges ambassadör i Iran höll också tyst. Stephen Kevin Gilberts och Simon Kasper Browns liv är i stor fara, och bara tiden kan utvisa om de kommer att avrättas – eller bytas ut mot Hamid Noury.

[1] https://www.aklagare.se/nyheter-press/pressmeddelanden/2021/juli/atal-for-folkrattsbrott-i-iran/

[2] Imam Khomeini International Airport

[3] https://www.mizan.news/003ADh

[4] https://justice4iran.org/9616/

[5] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32011R0359&qid=1631268854068

[6] https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm862

[7] Islamic Republic Guardian Crops

[8] Begreppet “tryggt hus” används för häktet av IRGC

[9] Med hänvisning till författaren till dessa rader, de flesta av de politiska anklagade har förhör under droghandel och smuggling så att ingen kan kritisera den islamiska republiken. Med tanke på den långa solidariteten och tortyren kan man bekänna allt de ber om, medan man hoppas att lidandet tar slut.

[10]https://history.state.gov/departmenthistory/short-history/iraniancrises#:~:text=On%20November%204%2C%201979%2C%20Iranian,diplomats%20hostage%20for%20444%20days

[11] Islamic Republic of Iran Broadcasting

نمایش بیشتر

کیارش هوشمند

وکیل پایه یک دادگستری و استاد دانشگاه، دانش آموخته دانشگاه تهران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن